Sınav Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Uzman Diyetisyen Esra Öztürk’ten Sınav Öncesi Beslenme Tüyoları

Sınav dönemlerinde beslenmenin önemine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, alınacak gıdaların sınav başarısını nasıl etkilediğini anlattı.

Sınav stresinin vücut sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Öztürk, özellikle üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin beslenme alışkanlıklarında gözle görülür değişiklikler yaşadığına dikkat çekiyor. Beslenme açısından dengeli ve doğru tercihlerin önemine vurgu yapan uzman, bu sürecin başarıyı artırmak ve psikolojik dengeyi sağlamak için kritik olduğunu ifade ediyor.

Kahvaltı Günün En Önemli Adımı

Sınav döneminde atlanan kahvaltının, günün en önemli öğünü olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, kahvaltının güne enerjik başlamak ve konsantrasyonu artırmak açısından önemli olduğunu vurguluyor. Kahvaltıda kaliteli protein, sağlıklı yağ ve kompleks karbonhidratlara yer verilmesini öneren Öztürk, zihinsel odaklanmanın artması için böyle bir kahvaltının gerekliliğine işaret ediyor.

Dengeli Bir Öğün Başarının Anahtarı

Öğün atlamak veya abur cubura yönelmek yerine dengeli bir beslenme alışkanlığının uzun vadede daha faydalı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, her öğünde sebze, tam tahıllı karbonhidrat, sağlıklı yağ ve proteinin bulunması gerektiğini söylüyor. Kaliteli protein kaynakları, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağların bağışıklığı ve zihinsel dayanıklılığı desteklediğine dikkat çekiyor.

Basit Şekerlere Hayır, Doğal Karbonhidratlara Evet

Şekerli gıdaların uzun vadede dikkat dağınıklığına neden olabileceğini belirten Öztürk, kuru veya taze meyveler ile tam tahılların tercih edilmesi gerektiğini öneriyor.

Ara Öğünlerle Kan Şekerini Dengede Tutun

Gün içinde sağlıklı ara öğünlerin önemine değinen Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, çiğ badem, su, süt, kefir, tam buğday ekmeği ve meyve gibi seçeneklerin ideal ara öğünler olduğunu belirtiyor. Bu sayede enerjinin korunabileceğini ve açlık krizlerinin önlenebileceğini söylüyor.

Omega-3 Yağ Asitleri: Zihin Dostu Besinler

Omega-3 yönünden zengin besinlerin hafıza ve öğrenme fonksiyonlarını desteklediğini belirten Öztürk, haftada en az 2-3 kez yağlı balık tüketmenin beyin sağlığı açısından faydalı olduğunu ifade ediyor.

Yeterli Sıvı Alımı Unutulmamalı

Su tüketiminin konsantrasyonu korumak ve yorgunluğu önlemek açısından önemli olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini söylüyor.

Sınav Sabahı Yeni Şeyler Denemeyin

Sınav sabahı alışık olunan besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Öztürk, sindirimi zor besinlerden kaçınılması gerektiğini vurguluyor.

Çikolata İyi Gelir Mi?

Çikolatanın ölçülü tüketilmesi gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, bitter çikolatanın tercih edilmesinin daha sağlıklı bir seçenek olduğunu ifade ediyor.

Uyku ve Hareketi de İhmal Etmeyin

Düzenli uyku ve fiziksel aktivitenin beslenme kadar önemli olduğunu belirten Öztürk, günde 7-8 saat kaliteli uyku almanın stresi azaltmada etkili olduğunu söylüyor.

Ailelere Büyük Görev Düşüyor

Sınav sürecinde ailelerin öğrencilere destek olmalarının önemine değinen Uzman Diyetisyen Esra Öztürk, evde öğün düzenine dikkat edilmesi gerektiğini ve sabırla beslenme alışkanlıklarının yönlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

ERDEM SAĞLIK GRUBU HAKKINDA

Hasta memnuniyetini ön planda tutan Erdem Sağlık Grubu, sağlık sektöründe yüksek hizmet kalitesi ve hasta haklarına saygılı anlayışıyla hizmet sunmaktadır. Bünyesinde bulunan hekimler ve yatak kapasitesi ile kaliteli sağlık hizmeti vermeyi amaçlamaktadır.

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.