Bilim insanlarından acil uyarı: 500 tür yok olabilir

Reading Üniversitesi Araştırması: Kuş Türlerinde Tükenme Krizi

Reading Üniversitesi’nden araştırmacı Kerry Stewart, son 500 yılda yok olan kuş türlerinin üç katı kadar türün modern çağda tükendiğine dikkat çekti. Stewart, “Eşi benzeri görülmemiş bir kuş soyu tükenme kriziyle karşı karşıyayız” dedi.

Yaklaşık 10 bin kuş türünü kapsayan çalışma, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) verilerini kullanarak türlerin yok olma risklerini analiz etti. Araştırma, tarımın yayılması ve yoğunlaştırılmasının yaşam alanı kaybı ile küresel kuş türlerinin yok oluşunu en büyük etken olarak belirledi. Bu kayıpları avcılık ve iklim değişikliği gibi tehditler de takip ediyor.

Uzmanlara göre, tüm bu tehditler ortadan kalksa bile, şu anda kritik seviyede olan yaklaşık 250 kuş türü hala yok olabilir. Bu sebeple, sadece insan etkisini azaltmak değil, aynı zamanda özel kurtarma programları, üreme projeleri ve yaşam alanı onarımları da gereklidir.

Özellikle yok olma riski altındaki sembolik kuş türleri olan deniz papağanı, üveyik ve toy kuşu gibi türler tehdidin somut örnekleridir. Bu türlerin kaybı, biyolojik çeşitliliğin azalmasıyla sınırlı kalmaz, aynı zamanda bulundukları ekosistemlerin dengesini de olumsuz etkiler. Eğer mevcut eğilimler devam ederse, bu karakteristik kuş türlerinin gelecek yüzyılda doğada görülmesi neredeyse imkansız hale gelebilir.

Bu yöntemin işe yaradığına dair bazı örnekler de mevcuttur. Guardian’da yer alan bir habere göre, Kuzey Amerika’nın en büyük kuşu olan Kaliforniya kondoru, 1987’de vahşi doğada neredeyse tükenmişti. Ancak 22 bireyle başlatılan bir üreme programıyla bugün 350’den fazla kondorun doğal yaşamda olduğu bildirildi.

İngiltere’de ise başka bir başarı öyküsü yaşandı. Bittern adlı sazlık kuşu, 1870’lerde tarım alanları için kurutulan sulak alanlar sebebiyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Ancak yaşam alanlarının tekrar düzenlenmesi sonucunda, bittern popülasyonu 200 yılı aşkın bir süredir görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştır.

Çalışmanın kıdemli yazarı Prof. Manuela González-Suárez, “Sadece tehditlerin durdurulması yeterli değil. 250 ila 350 tür için tamamlayıcı koruma önlemlerinin alınması gereklidir” diye belirtti.

BirdLife International baş bilimcisi Stuart Butchart da bu türlerin korunabilmesi için koruma alanlarının geliştirilmesi, tehditlerin azaltılması ve bireysel türler için hedefe yönelik müdahalelerin gerekli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Chopard, 20. yılını 20 adet ürettiği özel saatiyle kutluyor

Üst düzey saatçilik dünyasında kalite belgeleri, müşterilere saatlerinin mükemmelliği konusunda güvence verir. Kronometrik hassasiyette COSC başta olmak üzere, Master Chronometer ve Cenevre Mührü gibi birçok önemli sertifika bulunmaktadır. Ancak …

Doğan Burda’dan dijital devrim: Big Media & Technology dönemi!

Doğan Burda, marka dönüşüm vizyonu çerçevesinde unvan değişikliğini duyurdu. Yeni dönemde faaliyetlerini Big Media & Technology adı altında sürdürecek olan şirket, dijitalleşme, yapay zekâ entegrasyonu ve medya teknolojileri odağında sürdürülebilir …

Microsoft o soruna jet hızında çözüm üretti!

Windows 11’e bu yeni özelliğin gelmesiyle birlikte mevcut sistemde çalışır halde bulunan enerji tasarruf modunun manuel olarak kullanılmasının haricinde otomatik olarak devreye girmesi sağlanacak. Bu sayede söz konusu teknolojide daha akıllı ve esnek …

Yapay zeka aracılığıyla bilgisayarınıza sızıyor: Verilerinizi gözden geçirin!

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekipleri (GReAT), bilgisayarlar için sahte “DeepSeek R1 Büyük Dil Modeli” (LLM) uygulaması aracılığıyla Truva atı dağıtan yeni bir kötü amaçlı kampanya keşfettiğini duyurdu.

Salihlili judocuların yıldızı bu kez Manisa’da parladı

Manisa’nın Salihli ilçesinin yıldız judocuları, Manisa’da yapılan Türkiye Şampiyonası ve Anadolu Yıldızlar Ligi il seçmesinde madalyaları topladı. Derece elde eden judocular, Türkiye finallerine ve grup maçlarına katılmaya hak kazandı.

Apple, iOS 26’yı açıkladı: Bilinmeyen aramalara yapay zekâ cevap verecek

Apple, iOS 26’yı açıkladı: Bilinmeyen aramalara yapay zekâ cevap verecek