Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Fındık Beldesi’nde 13 Mart’ta bir cisim patlaması sonucu 4 yaşındaki Serdar Dayan yaşamını yitirdi. Dayan’ın annesi Remziye Dayan da patlamada yaralandı. Olay sonrası başlatılan soruşturma kapsamında Dayan’ın ağabeyi S. Dayan (17), “Taksirle ölüme sebebiyet verme” ve “Taksirle Yaralama ve Patlayıcı” madde bulundurmaktan gözaltına alındı. S. Dayan, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
BARO VE İHD’DEN RAPOR
Şırnak Barosu Kadın ve Çocuk Komisyonu, olaya dair rapor hazırladı. Raporda, yaşamını yitiren çocuğun babası Ahmet Dayan ile yapılan görüşmeye yer verildi. Baba Dayan, büyük oğlunun koyun otlattığı esnada bulduğu hurda metal parçalarını hurdacıya satmak için eve getirdiği ve oğlu Serdar Dayan’ın evin balkonuna bırakılan hurdaları karıştırdığı sırada patlamanın yaşandığını söyledi.
Raporda, olay sonrası hurdayı eve getiren S. Dayan’ın gözaltına alındığına işaret edilerek, “4 yaşındaki kardeşinin patlayıcı madde nedeniyle ölümüne, annesinin de ağır yaralanmasına şahit olan maktulün abisi S. Dayan, henüz bu vahim travmayı yaşarken olayın hemen akabinde apar topar gözaltına alınmıştır” denildi.
Raporda, gözaltına alınan S. Dayan’ın kardeşinin defin işlemlerine katılmadığı, ağır yaralı annesinin durumuyla ilgili bilgi alamadığı ve buna rağmen mahkemeye sevk edildiği belirtildi. Raporda, bu durumun “çocuğun üstün yararı ilkesine aykırılık teşkil ettiği, hayatı boyumca üzerinden atamayacağı bir travmaya sebebiyet vermediği” ifade edildi.
‘ÇOCUKLARIN YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLİYOR’
Beldede yaşayan farklı yurttaşlarla yapılan görüşmelere de raporda yer verildi. Raporda, “Olaya ilişkin köyde yaşayanlarla yapılmış olan görüşmelerde bu tarz olayların geçmişte de meydana geldiği, köy kırsalında bulunan arazilerde başıboş mayın ve patlayıcı cisimler nedeniyle ölüm ve yaralanma olaylarının yaşandığı bilgisi heyetimizle paylaşılmıştır” denildi.
‘AİLE MAĞDUR EDİLDİ’
Raporda, şunlar belirtildi: “Mayınlı bölgeler ve çatışma-savaş atıklarının bulunduğu diğer alanlar, çocukların sağlıklı bir çevrede yaşama, gelişme ve oyun oynama haklarının önündeki en büyük engellerden biridir. Çocukların sağlıklı bir şekilde gelişimi için gerekli olan ‘oyun’ faaliyeti sırasında mayınlar ve çatışma-savaş atıkları yüzünden çocukların yaşam hakkı ihlal edilmekte veya çocuklar kalıcı olarak sakatlanmaktadır. Çevre, gelişme ve yaşam hakkı devletlerin çocuklara dönük hem pozitif hem de negatif yükümlülüğü altında olan haklardır.
Ailenin mağdur edildiğine vurgu yapılan raporda, devamla şu ifadelere yer verildi: “Devletin yapması gereken çocukların oyun ve yaşam alanlarında bulunan mayın-savaş artıklarının yaratmış olduğu sistematik ölüm ve yaralanmaların önüne geçmek olmalı iken, tam tersine mağdur edilmiş olan aile bireyleri hakkında ‘Taksirle ölüme sebebiyet verme’, ‘Taksirle yaralama ve patlayıcı madde bulundurmaktan’ dolayı soruşturma açılmış olması olayın vahametini gözler önüne sermekte.”
(HABER MERKEZİ)