Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı Sonuçları Açıklandı

İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın, Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sosyal, ekonomik ve tıbbi destekler konusundaki sonuçlarını açıkladı. Prof. Dr. Aydın, kas hastalıklarının etkili bir şekilde yönetilebilmesi için ülkedeki merkezlerin sayısının artırılması ve işlevselliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Aydın, 2010’da yayınlanan yönetmeliğin, kas hastalarına özel merkezlerin kurulmasını hedeflediğini ancak uygulamanın yetersiz kaldığını belirtti. Genetik tedavilerdeki gelişmelerin umut verici olduğunu ifade eden Aydın, başarılı tedavi için ilaç temininin yanı sıra genel bakım koşullarının da önemli olduğunu vurguladı. Fiziksel yetilerini zamanla kaybeden hastalar için kişisel bakım desteğinin zorunlu olduğunu belirten Aydın, aile dışı bakım hizmetlerinin organize edilmesi gerektiğini söyledi.

KASDER Başkanı Fatma Çoban ise Türkiye’de 100 bini aşkın kas hastası bulunduğunu açıkladı. Prof. Dr. Aydın, destekleyici cihaz temininde yaşanan sıkıntılara da değinerek geri ödemelerin %10’un altına düştüğünü belirtti. Aydın, kas hastalarının üretken bireyler olarak topluma katılabilmesi için evden çalışma modellerinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Aydın ayrıca yapay zekâ destekli sistemlerin geliştirilmesi ve merkezi bir hasta veri tabanı kurulmasının hastaların takibini kolaylaştıracağını belirtti. Türkiye’de henüz gelişmeyen kişisel asistanlık modeliyle ailelere büyük bakım yükü düştüğünü ifade eden Aydın, bu konuda önemli adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek; “Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür” dedi.

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Barilla Makarnada Kurşun Saptandı

Barilla Makarnada kurşun saptandı. Avrupa’da İtalyan makarna üreticisi Barilla’nın ürünleri toplatılmaya başlandı. 

Tatlı krizlerinin gerçek sebebini öğrenince çok şaşıracaksınız

Bilim insanları, dilimizde yer alan tatlı tadı algılayan özel reseptörün üç boyutlu yapısını ilk kez haritalandırdı. Bu keşif, şeker isteğimizin kökenini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bu bilginin obeziteyle savaşta önemli bir adım olabileceğini söylüyor.