Marmara’da ileri biyolojik arıtma tesisi kurulumu için tanınan yasal süre doldu

Marmara Denizi’ndeki İleri Arıtma Çalışmaları Hız Kazandı

Marmara Denizi’nde ileri arıtma çalışmaları, son dönemlerde yüzde 0.7 artışla devam ediyor. Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ildeki 480 tesise yönelik denetimlerin hız kazandığını belirtti. Akgün, sorumluluk sahibi olmayan tesislerin kapatılabileceğini açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ni müsilaj tehdidinden arındırma ve doğal dengesini koruma amacıyla çalışmalarına devam ediyor. 2021 yılında ortaya çıkan müsilaj sonrasında 6 Haziran 2021’de Bakanlık koordinasyonunda 22 Maddelik Marmara Denizi Eylem Planı duyuruldu. Eylem planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Bakanlık İzleme İstasyonlarında Çalışmalar Arttırıldı

2021-2024 Dönemi için 134 alt eylemden oluşan Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı yürürlüğe girdi. Bakanlık, Marmara Denizi’ndeki izleme noktalarını 91’den 150’ye çıkararak Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı (DEN-İZ) kapsamında tüm denizlerde izleme yapan istasyon sayısını 428’e ulaştırdı. Türkiye Çevre Ajansı, gemi kaynaklı deniz kirliliğini engellemeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Bakanlık bünyesinde, Marmara bölgesinde bulunan atık su arıtma tesisleri ile diğer sanayi tesislerine ait deşarj noktaları anlık olarak izleniyor.

Atık Su Arıtma Tesislerine Verilen Süre Doldu

Eylem planının temel maddelerinden biri, atık su arıtma tesislerinden kaynaklanan azot ve fosfor yükünü azaltmayı hedefliyor. Buna göre, Marmara Denizi Havzası’ndaki belediyelere ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini kurmaları için verilen süre 15 Haziran 2025’te sona erdi.

Eylem Planı Uygulamaları Yakından Takip Ediliyor

Marmara Bölgesi’nde atık su arıtma tesislerinin dönüşümü ve kapasite artışına ilişkin Bakanlığa sunulan 169 iş planından sadece 42’si tamamlandı. Ileri biyolojik atık su arıtma oranı yüzde 51,7’ye yükseldi. Ancak, ileri arıtmaya geçişteki artış sadece yüzde 0.7 olarak gerçekleşti.

Çevresel Denetimler Hız Kesmeden Devam Ediyor

ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ildeki 480 tesiste eş zamanlı denetimlerin başlatıldığını duyurdu. Denetimler sonucunda standartları sağlamayan tesislere çeşitli yaptırımların uygulanacağını belirtti.

Marmara Denizi’nin Temizlenmesi İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Çözülmüş oksijen miktarı azalan Marmara Denizi için azot ve fosfor yükünün azaltılması gerektiğine dikkat çeken Akgün, ileri atık su arıtma tesislerine geçişin çevresel bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Azot ve fosfor yükünün azaltılması durumunda Marmara Denizi’nin ekosisteminin 4-6 yıl içerisinde iyileşebileceği belirtiliyor.

Marmara Bölgesi’nde Yapılan Denetimlerin Önemi

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında Marmara Bölgesi’nde 2021’den bu yana gerçekleştirilen denetimlerde 1 milyar 855 milyon 643 bin TL idari ceza uygulandı ve 268 işletmenin faaliyetleri durduruldu.

Related Posts

AB’de yeşil tarım savaşları: Danimarka’nın zorlu görevi

Danimarka’nın AB dönem başkanlığı, Avrupa’da tarımın geleceği konusunda sert bir tartışmanın yaşandığı bir döneme denk geliyor ve Kopenhag iklimin bu tartışmanın merkezinde olmasını istiyor. Tarımsal emisyonlara vergi koymak için tarihi bir iç …

Ege’nin keyifli rotaları

BİRGİ: İzmir Ödemiş’e bağlı geleneksel Türk evleriyle süslü Birgi, son dönemlerde dar kıvrımlı sokakları, doğayla bütünleşen taş bahçeler içindeki tarihi evleri ve yöresel lezzetleriyle Ege’nin görülmesi gereken yerleri arasında listenin başında yer …

Polisan Holding satıldı: İşte yeni sahibi

Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Polisan Holding, Bitlis Ailesi tarafından Yüksel Yıldırım liderliğindeki Yıldırım Holding’in iştiraki Corex Holding B.V.’ye devrediliyor. Bu büyük ölçekli devir için taraflar arasında hisse devir sözleşmesi …

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye-Rusya ekonomik ilişkileri büyük önem taşıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Rusya’nın Türkiye için ticaret ve enerjide kilit öneme sahip olduğunu belirtirken, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Anadolu’da yaşayanlar hazır olmalı: Teşvik geliyor!

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde hayata geçirilecek yeni projeyle İstanbul’daki sanayi tesislerinin Anadolu’ya taşınması için düğmeye basıldı. İnşaatları TOKİ üstlenecek, tesisini taşımak …

ASO Başkanı Ardıç: Sanayideki daralma yapısal tahribata dönüşebilir

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, uygulanan sıkı para politikasının sanayiyi derinden etkilediğini söyleyerek, daralmanın uzun vadeli yapısal tahribata dönüşme riski olduğunu dile getirdi.